O Empatiji

O Empatiji

Empatija ((od gr: εν - u; i gr: παθος - osećanje, strast) doslovno uosećavanje, uživljavanje. Nemački filozof i psiholog Teodor Lips (Lipps) je početkom veka uveo izraz uživljavanje (nem. Einfuhlung), u engleskom prevodu empatija, da bi njime označio "unošenje" (putem intuicije i motorne mimikrije) vlastitih stavova i osećanja u neko umetničko delo ili prirodnu pojavu (natmuren oblak, vedar dan itd). Empatija podrazumeva emocionalno stapanje osobe sa objektom svog estetskog doživljaja. Empatija predstavlja neposredno saznanje osećanja, želja i namera drugih ljudi, za razliku od simpatije koja podrazumeva saživljavanje sa osećanjima bliskih ljudi, saučestvovanje u emocionalnom stanju drugih.

Empatija je prva srpska kompanija koja se na prostorima bivše Jugoslavije bavi rukovođenjem u vanrednim situacijama kao tržišnom delatnošću. Pri tome ne radi se o kompaniji koja je konkurent državnoj službi već o važnom beočugu u lancu koji je do sada nedostajao.
Sedište Empatije je u Beogradu, a usluge širom Srbije pružaju se i iz regionalnih centara u Nišu, Novom Sadu i Zaječaru.